Památky v Side v kostce

Oblíbené letovisko pro dovolenou Side v Turecku leží na pobřeží Středozemního moře, asi 75 kilometrů od města Antalya směrem na východ. Kromě nádherných pláží nabízí Side také spoustu antických památek.

side-turecko-pamatky-chram

Mezi ty nejvýznamnější určitě patří dobře zachovalý římský amfiteátr, který byl se svojí kapacitou více než 15 tisíc diváků největším v regionu Pamfýlie. Side bylo hlavním městem tohoto regionu.

Divadlo bylo postaveno ve 2. století, hlediště, tzv. caveu, podpíraly klenby složené ze 2 pater, a hlediště nebylo zapuštěné do svahu. Jeviště, které bylo vysoké více než 20 metrů, se bohužel do současné doby již nezachovalo, protože se v minulosti zřítilo.

K dalším nejnavštěvovanějším památkám v Side patří Apollónův chrám a také chrám bohyně Athény, které také pocházejí ze 2. století, stejně jako amfiteátr. Obě stavby byly postaveny v korintském slohu.

O 3 století později byly vybudovány v Side další zajímavé stavby, jako například křesťanská bazilika, protože se Side stalo biskupským sídlem. K jejich stavbě byl použit stejný materiál, který se použil i při stavbách chrámů.

Zajímavé jsou lázně z římského období, které zřejmě pocházejí z 5. století a jsou umístěné mimo hlavní centrum města. Patřilo k nim také frigidarium (místnost k ochlazení těla po nahřátí), caldarium (parní lázně s teplotou kolem 40°C), tepidarium (vyhřívaná místnost) anebo palaistra, kde se nacvičoval zápas a jiné aktivity.

Obdivovat můžete také nymfeum, místo zasvěcené bohyním nymfám, anebo pozůstatky římských umělých vodních kanálů, tzv. akvaduktů.

Napsat komentář